Het herkennen en voorkomen van WhatsApp-fraude
Hoi Pap! Ik heb een nieuw nummer!
WhatsApp-fraude kan zorgen voor veel schade. Het bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per slachtoffer. De laatste tijd neemt het aantal whatsapp-fraude gevallen weer toe. Het is belangrijk dat burgers kennis hebben van deze vorm van fraude en weten wat ze moeten doen in zo’n situatie. We leggen uit hoe u WhatsApp-fraude herkent en kunt voorkomen.
Wat is WhatsApp-fraude?
Bij fraudepogingen via WhatsApp ontvangt u een appje van iemand die u kent. t. Een goede vriend, een familielid, of (zoals in veel gevallen) een volwassen zoon of dochter. Oplichters gaan precies te werk, want het appje lijkt echt van de bekende te komen.
Zo herkent u WhatsApp-fraude
- Een ‘bekende’ stuurt een appje vanaf een onbekend nummer. In het bericht staat vaak de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft. De profielfoto klopt, deze is meestal van social media gehaald.
- De ‘bekende’ vraagt om een geld bedrag over te maken.
- Er is vaak (veel) haast bij, ze willen dat het zo snel mogelijk wordt overgemaakt.
- De ‘bekende’ wil niet op een andere manier communiceren. Of hij/zij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.
- Als u belt hoort u soms vaag de stem van de bekende. Daarna stopt het gesprek. Deze geluidsfragmenten zijn van social media gehaald.
Ga nooit in op een betaalverzoek, ook al vertrouwt u deze bekende door en door.
Hoe voorkomt u WhatsApp-fraude?
- Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon op via een nummer uit uw eigen adresboek voor controle.
- Kunt u die persoon niet direct telefonische bereiken? Maak geen geld over!
- Wordt er wel opgenomen bij bellen en hoort u vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenk dat dit fragmenten kunnen zijn van social media.
- Bespreek WhatsApp-fraude met je familie. Spreek af alleen geld over te maken na contact door bellen.
- Help WhatsApp-fraude te stoppen door mee te spelen tot de criminelen een rekeningnummer of betaallink geven. Maak daarvan schermafbeeldingen en doe aangifte.
Toch slachtoffer van WhatsApp-Fraude?
Heeft u toch geld overgemaakt naar een oplichter? Of heeft u de fraudepoging tijdig doorzien? Doe dan het volgende:
- Doe aangifte bij de politie of via https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden/.
- Maak meteen schermafbeeldingen van de WhatsApp-gesprekken als bewijs.
- Neem contact op met uw bank.
- Pas op voor nog een fraudepoging: na de WhatsApp-fraude proberen dezelfde criminelen u nog een keer op te lichten. Ze doen dan alsof ze van uw bank zijn en zeggen dat u uw geld moet veiligstellen. Geloof dit niet in en bel altijd uw bank!
Zie voorbeeld hieronder
|